Zeleninovy post
0
Blog
Zeleninovy post

Najšetrnejší pôst: zeleninový vývar + recept

 

 

Základné fakty o zeleninovom pôste

 

Zeleninový pôst je najšetrnejším spôsobom detoxu, veľa ľudí ho považuje za najmenej náročný. Prijatá zelenina nás zásobuje množstvom minerálov. Zelenina má pre ľudský organizmus zásaditý charakter a preto prispieva k efektívnejšiemu odbúraniu toxínov z tela. Pri prekyslenom organizme je totiž chudnutie takmer nemožné. Tento pôst vhodný aj pre ľudí, ktorí prekonali kvasinkové ochorenie kandida alebo často užívali antibiotiká.

Zeleninovy post
Zeleninový pôst býva najmenej náročný. Foto: Ella Olsson, Pexels

Recept na Zeleninový broth (vývar)

 

Ingrediencie:

 

4 zemiaky so šupkou

10 zelerových stoniek

4 stredne veľké mrkvy

4 veľké cibule

4 strúčiky cesnaku

žiadna pridaná soľ ani iné koreniny

 

Všetky ingrediencie dáme do hrnca a zalejeme vodou, ktorá by mala tesne pokrývať pridanú zeleninu. Varíme po dobu 2 hodín, prikryté pokrývkou. Po uvarení konzumujeme iba vývar, zeleninu nejeme. Takto pripravený zeleninový broth konzumujeme celý deň. Počas dňa by sme mali celkovo prijať 2 litre zeleninového vývaru a  popri tom vypiť aj približne 2 litre čistej pitnej vody.

zemiaky v šupke
Zemiaky varte aj so šupkou, obsahuje blahodarné látky. Foto: Pexels

Hlavné benefity pôstu so zeleninovým vývarom a odporúčania

 

Príjmom vývaru a pitnej vody pomôžeme organizmu zbaviť sa toxických látok a podporíme ich vylučovanie z tela von. Pre posilnenie pozitívneho efektu sa odporúča doplniť očistu návštevou sauny a môžete si dopriať aj telový píling. Pripomíname, že užívanie alkoholu, liekov, kávy a iných škodlivých látok počas pôstu nie je prípustné (ak užívate pravidelne lieky, poraďte sa o ich možnom vysadení na čas pôstu s vašim ošetrujúcim lekárom). V tomto období by sme sa mali vyhnúť nadmernej záťaži organizmu, čiže vypustíme náročnejšie športové aktivity a vyhneme sa celkovo stresu – do takej miery, do akej nám to okolnosti dovolia. Tí, ktorým pôst nie je úplne cudzí a majú s pôstovaním už skúsenosť, môžu tento druh detoxu praktizovať aj po dobu 3 – 7 dní. Organizmus a jeho tráviaci trakt si oddýchnu a prečistí sa hrubé črevo.

stopkový zeler
Stopkový zeler je plný vitamínov a antioxidantov. Foto: Anna Tarazevich, Pexels
cibuľa a cesnak
Cibuľa a cesnak pôsobia protizápalovo a antibakteriálne. Foto: Karolina Grabowska, Pexels

Aké vitamíny a minerály dodáme nášmu telu týmto zeleninovým vývarom? Pozrime sa na to bližšie:

 

Zemiaky so šupkou:

potassium (draslík), vitamín C

Stonkový zeler:

vitamíny C, K , B6 a antioxidanty

Mrkva:

antioxidanty, beta karotén

Cibuľa:

vitamíny B1, B2, C, E, kyselina listová a mnoho ďalších prospešných látok, pôsobí najmä protizápalovo

Cesnak:

vitamín C, B6, A, B1, D, K, draslík, vápnik, mangán, má antibakteriálne a fungicídne účinky

 

Ukončenie pôstu a návrat k strave

 

Po ukončení pôstu by sme sa mali vrátiť ku strave veľmi šetrne, najlepšie formou dusených jedál a jedál pripravených na pare. V žiadnom prípade by sme počas prvých dní po pôste nemali konzumovať vyprážané jedlá a tiež by sme sa mali vyhnúť údeninám a červenému mäsu.

Viac článkov z kategórie pôst, detox a fasting:

Prerušovaný pôst (Intermittent fasting)

4 typy pôstov: aké sú ich benefity a ako si z nich vybrať ten najvhodnejší?

Detox podľa fáz mesiaca

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Súvisiace príspevky

Nákupný košík
Žiadne produkty v košíku!
Pokračovať v nákupe
0